600.000 km

 Manfred, Volvo, Volvo 940  Comments Off on 600.000 km
Aug 132013
 

Vandaag was het dan zover. De teller ging over de gedenkwaardige kilometerstand: 600.000 km

WP_20130813_024

 

Interieur make over

 Manfred, Volvo, Volvo 940  Comments Off on Interieur make over
Jul 132013
 

Hier is mijn nieuwe interieur. Na bijna 6ton op de teller had hij dit wel verdiend.

Dag 27 alweer

 Manfred, Volvo 940  Comments Off on Dag 27 alweer
Sep 212010
 

Pfff wat gaat de tijd hard. In de afgelopen weken/dagen is de andere koppelomvormer weer in de bak gegaan. Het weer terug monteren was een fluitje van een cent vergeleken met het er onderuit halen… De truck is om je motorblok iets naar achter te kantelen (eerst je motorsteun losmaken) en dan de schroeven los te maken van onderaf. Dus tussen de automaatbak en de onderkant van de auto in. Ja, inderdaad middels die geweldig lange verlengdingen aan je ratel.

Afgelopen zaterdag middag (na 12:00) schroefde ik de startmotor weer op zijn plek. @#$%!@^% brak het bakkelieten beschermkapje af. Dus gister is hij weer gerepareerd en vandaag gemonteerd.

%@^%$@&% helemaal niks bij het starten. Lampjes gaan branden. Relaisbrandstofpomp zegt klik en verder niets. De startmotor schakelt niet in.

Nu vond ik in de documentatie de manier om de beveiliging in de schakelpook uit te schakelen (roze en blauwe draad doorverbinden). Dat gaan we maar eens proberen. Natuurlijk wel met een extra auto aan de accu omdat die ws leeg is.

Als laatste wil ik proberen om de startmotor direct aan de accu te hangen. Als ik het goed begrijp moet ik dan de dikke kabel van de startmotor verbinden met de plus van de accu.

Werkt dat niet, dan ga ik het opgeven… en de cavalerie inroepen want ik ben het meer dan gruwelijk zat.

Finally back to building with the car

 Manfred, Volvo 940  Comments Off on Finally back to building with the car
Sep 082010
 

Right. After almost two weeks we are back to building with the car. Tonight I remounted and refitted a lot of stuff at the engine. Tomorrow it will be cleaning and rinsing the various parts and hopefully a remount of the tranny.

Dag 7 van Krijg de Volvo rijdend

 Manfred, Volvo 940  Comments Off on Dag 7 van Krijg de Volvo rijdend
Sep 022010
 

Na de toch aparte dag, nog flink drie uur kunnen werken aan de auto. De drie M8 bouten bleken vandaag hun wedstrijd met de WD-40 verloren te hebben en stribbelden nauwelijks meer tegen. Na een half uur zeulen en schroeven tellen, bleek dat ik toch 1 schroef over het hoofd had gezien Die hield keurig de koppelomvormer tegen het blok aan geklemd….. Leen! Je bent een held!

Met de hulp van een heftruck met verlengde lepels ging het zonder onze ruggen te breken en is het gelukt om de automaat er onderuit te halen.

En dan nu… Nu ligt de koppelomvormer los, de automaat eronderuit en hoe ga ik nu zien wat er stuk is? Of gewoon nu niet meer over nadenken en de boel vervangen? Gelukkig weten ze op het Volvo700 forum wel raad!

Nu effe douchen, kunnen we nog wat slapen…

Poef en toen niets meer (dag 1)

 Volvo 940  Comments Off on Poef en toen niets meer (dag 1)
Aug 252010
 

Vanmorgen (woe 25/8) onderweg naar een afspraak in Culemborg reed mijn trouwe Volvo prima. Rotonde over in Culemborg, gas geven en poef de auto ging niet meer vooruit.

Gelukkig was ik vlak bij een parkeerplaats en in één beweging de automaat op N en de motor uit.

Eerst maar eens de schade opgenomen middels een visuele inspectie. Klep open. Niets anders dan normaal. Onder de auto gekeken. Ook niet anders als normaal. Geen rook, geen vocht.

Auto in de N, starten. Gelukkig. Hij loopt en regelmatig en geen rare geluiden. Automaat in D. Niets. Motor uit, alle standen langs. Auto wat vooruit Auto wat achteruit. Weer starten in de P. Hij staat vast, zoals normaal. Automaat in de D. Niets. In zijn 1, niets. Mmm, automaat overleden?

Prio’s: Autoambulance regelen, Vervangend vervoer regelen (de witte Volvo is onze enigste auto) en dan onderzoeken hoe en waar ik kan repareren.

Wordt vervolgd…

447.090: Distributieriem, waterpomp en brandstofpompriem

 Manfred, Volvo 940  Comments Off on 447.090: Distributieriem, waterpomp en brandstofpompriem
Oct 182009
 

Gisteren heb ik een enorme uitdaging getackeld met de Volvo. Ik heb zelf mijn distributieriem, waterpomp en brandstofpomp riem vervangen.

Op de laatste sleuteldag van de Volvoclub onder begeleiding van een ervaren monteur zelf de boel losgehaald van 09:45 tot 12:00 en weer vastgezet. Van 12:15 tot 15:15. Het is echt wel een ding en je moet goed opletten waar je welke schroef uithaalt, maar verder is het niet moeilijk. Het is veel werk, daarom kost het veel tijd. Maar wat een kick nu dat het gelukt is! Toch maar even zelf gedaan.

D24 zonder distributieriem

D24 zonder distributieriem

Mooi mijlpaaltje

 Volvo 940  Comments Off on Mooi mijlpaaltje
Oct 092009
 
444444

444444

Hoeveel auto’s rijden er eigenlijk nog rond?

Van de 940 rijden er nog 10.868 rond per 1 jan 2009. Bron: http://www.bovag-cijfers.nl/bovag_cijfers_auto_nl_2008.html

Remvloeistof vervangen

 Volvo 940  Comments Off on Remvloeistof vervangen
Jul 232008
 

Vandaag was het verversen van de remvloeistof aan de beurt. De Haynes guide gaf aan dat dat diende te gebeuren elke 30000 km. Dus dat moest maar eens. Eerst opgezocht welke vloeistof ik nodig had. Vervolgens opgezocht wat het handigste was om dit te doen. Direct kwam al de eezebleed apparaat ter sprake. De lokale autoshop verkoopt dit apparaat op voorraad voor €37. Op internet vond ik ze voor $ 50. Dus dat was geen slechte deal.
Eerst alle gebruiks aanwijzingen gespeldt. Vervolgens gekeken of het systeem lekte. Dat bleek allemaal goed te zijn. Het systeem volgedaan met de nieuwe remvloeistof. Pas na afloop zag ik de aftapschroef onder het reservoir zitten. Dat had me dus wat tijd gescheelt. Maar goed. Bij het eerste achterwiel vond ik het nogal langzaam gaan. Bij het tweede achterwiel was het met druppels tegelijk. Bleek dat mijn reservewiel bijna leeg was. Eerst maar weer opgepompt bij het tankstation (met een andere auto natuurlijk). Toen had ik er 1,5 bar inzitten en blijkbaar de verkeerde schroefdop op het reservoir gedraait. Want die knalde er gelijk af. Met inderdaad ditto gesproei van die zooi op de straat en stoep. Het meeste kwam op de stoep en met flink water maar de auto en de motor schoongemaakt. Het was maar 100 ml maar wat een zooi geeft dat zeg.

Na de opruimwerkzaamheden en een ander schroefdop ging het wel veel beter. Nu kwam er tenminste remvloeistof uit en wat een donkere drab. Dat was al effies geleden blijkbaar. Al met al is dit een makkelijk klusje als je goed secuur werkt en de juiste druk gebruikt.

Achterklep slot reparatie

 Volvo 940  Comments Off on Achterklep slot reparatie
Apr 262008
 

Vandaag de reparatie van de achterklep slot eens aangepakt.

Het viel me alles mee. Maar het resultaat valt een beetje tegen. Uiteindelijk valt het slot nog niet in zijn gewone vergrendeling. Alleen maar in de eerste vergrendeling.

Demontage van het slot:

Begin foto

Het beschermingsklepje is al verwijderd. Dit gaat heel lastig en het voelt alsof je hem echt stuk maakt, maar hij zit alleen vastgeklikt. Dus flinke kracht is vereist!

Als dit klepje is verwijderd dan komen er twee schroeven te voorschijn (hier al te zien) die maak je los. Vervolgens haal je de achterste klikschroeven los om het binnenwerk los te maken.

Let op. Het hele achterschot hangt aan vier plaatjes onder de achterruit, goed ondersteunen is van belang. Zeker ook omdat het remlicht aan één draad hangt.

Dan moet je het beschermingskapje van het stokje afschuiven.

Mijn probleem zat bij dit stokje. Die was van een palletje afgegaan zodat hij het hele mechaniek blokeerde. Schroef los maken, stokje over het palletje schuiven en schroef weer vast maken.

Nadat ik alles weer vast gemaakt had blijkt het slot alleen in de eerste vergrendeling te gaan. Weer alles losgemaakt, nu ook het hele mechaniek gedemonteerd. Er kwam van allerlei soort papier uit.

Dit blijkt niet genoeg geholpen te hebben om weer in zijn volledige slot te gaan. Wie heeft er nog ideëen?

%d bloggers like this: