Oct 312007
 

370.000 kilometer op de teller en ik moet hem nu opnieuw inrijden. Nog 1.000 km te gaan. Twee A4-tjes met onderdelen zijn erin gegaan. Maar hij rijdt weer en dat is het belangrijkste.

Het verschil is echt enorm. Door de nieuwe uitlaat kan de turbo zijn uitlaatgassen kwijt, dus die slaat opeens aan bij 1500 toeren ipv bij 3000 rpm. Ook staat de straat niet meer blank van de rook als ik start. Hij heeft nu condens. En dat hoort zegt mijn repareermeneer. Ook heb ik les gehad in hoe te rijden met een wat oudere diesel. De sleutel is: “Langzaam warm laten worden!” Dus niet gelijk die turbo laten knallen, maar eerst ong 10km rijden en de boel rustig laten opwarmen. Tsja, je moet het maar weten.

Op naar de volgende 300.000 km (ongeveer 6 jaar).

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: