Mar 182008
 

08.3.17 23:53 (gmt +7)
Suzhou dag 3
Vanmorgen, na het enigszins ruwe opstaan, zijn we met de taxi naar kantoor gegaan. Bij het hotel moet je altijd beginnen met een kaartje vragen net het adres van het hotel erop IN HET CHINEES. De meeste taxi chauffeurs spreken nm geen engels en kunnen dat ook niet lezen. Als ze nm wel kunnen dan werken ze voor een engels bedrijf en verdienen ze gem 10x zoveel. Dit is voor Chinese begrippen ook geen goedkope stad meer. Men verdiend hier gem zo’n 2000 tot 3000 rmb(yuan). Dat is zo’n 200 tot 300 euro. Er zijn ongeveer 750 miljoen boeren in China. Een boer verdient ongeveer 1000 yuan per maand en dat is een gemiddelde. De meeste komen niet eens aan de helft. Je ziet daarom ook steeds meer bedrijven die steeds verder landinwaarts gaan omdat dat goedkoper is. Het is zelfs opmerkelijk nieuws geweest dat de regering officieel het statement heeft afgegeven dat men ervoor wil zorgen dat er meer welvaart komt in de binnenlanden. Men is echt bang voor een revolutie.
De taxi dan. Het is een ritje van zo’n 15 min rij tijd. De gevoelstijd is ongeveer een uur en je moet zeker niet voor je met de chauffeur mee kijken. Collega’s vertellen dat er hier 100 doden per maand vallen in het verkeer. Als ik ze zie rijden valt me dat mee. Ze staan drie rijen voorgesorteerd waar maar twee rijen horen en dan komt de taxi waar je in zit met 70 km per uur eraan, die gaat hops over de doorgetrokken streep tegen het verkeer in. Daar rijden dus ook gewoon auto’s… Dan gaat hij voor de andere drie rijen met auto’s vast voorgesorteerd staan naar links. Alles toeterd naar elkaar. Je moet dan maar gauw weg kijken anders wordt je echt misselijk. Dan kijk je dus naar rechts of links en dan zie je tussen de flats ook gewoon echte krottenwijken liggen waar men woont onder landbouw plastic. Of dan bouwt men een flatgebouw en zodra de eerste verdieping klaar is wonen daar mensen. De bouwkraan staat er gewoon, verdiepingen erboven die worden nog gebouwd. Dus echt de muren nog en geen ramen enzo. Onvoorstelbaar.
nu met het gebeuren van Tibet zie je gelijk hoe dat hier gaat. CNN zent uit en zodra het over Tibet gaat is er ‘storing’. Dan het volgende item is CNN er weer. maar wel uitgebreid op de chinese nieuwszender de plunderingen en in elkaar geslagen mensen laten zien die door Tibeten in elkaar zijn geslagen. Wonderlijk…

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers like this: